کاغذ سونوگرافی

امواج فراصوت، از دسته امواج مکانیکی هستند. این امواج دارای فرکانس های بسیار بالایی هستند که حتی برای انسان ها نیز قابل شنیدن نیست. نحوه عملکرد این امواج به صورت ایجاد آشفتگی در اجزای سازنده مایعات، جامدات و حتی گاز ها است و در اثر تغییرات ایجاد شده در ارتعاشات ذرات سازنده و به کمک امواج طولی وعرضی ایجاد شده، این ساختار ها مورد بررسی قرار می گیرند.

عملکرد دستگاه های زیادی بر پایه امواج فراصوت و اثرات آن ها بر روی ساختار های مختلف بنا شده است. یکی از معروف ترین و پر کاربرد ترین دستگاه ها در عرصه پزشکی که وابسته به امواج فراصوت است، دستگاه سونوگرافی می باشد.

دستگاه سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی یکی از رایج ترین روش های تصویر برداری در جهان امروز است. بدون شک اختراع این دستگاه کمک زیادی به علم پزشکی کرده است. این دستگاه را با نام های دیگری نظیر پژواک نگاری یا صوت نگاری نیز معرفی می کنند اما اکثرا آن را با همان نام اصلی یعنی سونوگرافی می شناسند. همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، سونوگرافی بر پایه امواج فراصوت عمل می کند.

دستگاه سونوگرافی چه ویژگی هایی دارد؟

از جمله ویژگی های این دستگاه می توان به ثبت سریع نتایج بلافاصله پس از ارزیابی با دستگاه اشاره کرد. اما یکی از مهم ترین ویژگی های سونوگرافی که باعث محبوبیت هرچه بیشتر آن نیز شده است، بی خطر بودن امواج ارسال شده از سوی دستگاه به درون بدن است. امواج ارسالی از این دستگاه بر خلاف بقیه دستگاه های تصویر برداری، امواج صوتی هستند و خطرات دیگر امواج مانند اشعات ایکس را با خود به همراه ندارند.

دستگاه سونوگرافی چه کاربرد هایی دارد؟

 این دستگاه تصویر برداری به منظور انجام روند های ارزیابی و تشخیصی به کار می رود. اما تنها کاربرد آن ها صرفا ارزیابی تشخیصی نیست. از دستگاه های سونوگرافی برای برخی اقدامات درمانی نیز استفاده می شود. این دستگاه قادر به بررسی اکثر عضلات و بافت ها و اندام های داخلی بدن می باشد.

انجام سونوگرافی به ندرت برای افراد خطری به دنبال دارد. اما با وجود فواید و کاربرد های زیاد این دستگاه که بخشی از آن ها را در ادامه توضیح می دهیم، این دستگاه خطراتی نیز در پیش دارد. از جمله این خطرات سوختگی بافتی در اثر امواج فرا صوت و اختلالات ایجاد شده در زنجیره کروموزوم ها هستند.

کاربرد های تشخیصی سونوگرافی

از جمله کاربرد های این دستگاه به کاربرد آن در مشکلات زنان، در بحث زایمان و در موارد مرتبط با جنین مانند تشخیص جنسیت، شکل گیری کامل اندام های بدن جنین و تشخیص هر گونه اختلال در جنین می توان اشاره کرد. سایر ارزیابی های تشخیصی به وسیله این دستگاه برای بررسی اندام هایی مانند چشم، قلب، بافت های نرم در دهان، بافت سینه، رحم، تخمدان، پانکراس، کبد و مواردی از این دسته به کار می رود.

بیماری هایی نظیر، کیست های ایجاد شده در کبد؛ تخمدان، رحم و سایر اندام ها، خون ریزی های مغزی، تومور های موجود در سینه، چشم ها و تومور های مغزی، مشکلات شبکیه از جمله بیماری ها و اختلالاتی هستند که توسط سونوگرافی قابل تشخیص و بررسی هستند.

کاربرد های درمانی سونوگرافی

نکته جالب توجه در رابطه با کاربرد های دستگاه سونوگرافی، کاربرد های درمانی این دستگاه است. از امواج فراصوت این دستگاه برای کاهش درد در برخی بافت ها استفاده می شود. این امواج به واسطه جا به جایی آب میان بافتی به بهبود درد، زخم و هرگونه آسیب در اثر ضربه کمک می کنند. به این صورت سایر عوامل همراه با ضربه مانند تورم و قرمزی بافت آسیب دیده نیز بهبود می یابد.

سونوگرافی چگونه انجام می شود؟

به منظور انجام سونوگرافی فرد باید بر روی تخت بخوابد. در این حال پزشک از ساختار های ژل مانند مخصوصی استفاده می کند. پس از ریختن ژل سونوگرافی در ناحیه مربوطه و قرارگیری مبدل یا پراب در آن محل، امواج به درون بدن ارسال می شوند. در نهایت بازتاب این امواج به صورت تصویر بر روی مانیتور قابل نمایش است.

کاغذ سونوگرافی چیست 

به جهت ثبت نتایج سونوگرافی، نیاز به چاپ تصاویر به دست آمده و نتایج نشان داده شده بر روی مانیتور است. به این منظور از ساختار های خاصی استفاده می شود که عکس ها بر روی آن ها چاپ می شود. این ساختار ها به کاغذ سونوگرافی یا کاغذ حرارتی معروف هستند. در واقع نتایج به دست آمده از دستگاه های سونوگرافی به یک دستگاه پرینتر ارسال می شود. در نهایت به واسطه سیستم حرارتی تصاویر بر روی کاغذ سونوگرافی ثبت می شود.

در حین خرید کاغذ سونوگرافی باید به چه نکاتی توجه کرد؟

برای تهیه و خرید کاغذ های سونوگرافی به نکات زیادی باید توجه کرد. از جمله آن ها سازگاری کاغذ ها با برند دستگاه پرینتر مورد استفاده است زیرا برخی از کاغذ ها فقط با گروه خاصی از دستگاه های سونوگرافی و دستگاه های پرینتر سازگار هستند. نکته دیگر توجه به رزولوشن و وضوح تصویر چاپ شده بر روی کاغذ ها است.

 گاهی نتایج ثبت شده بر روی کاغذ برای بررسی ها و ارزیابی های بعدی سایر متخصصین مورد استفاده قرار می گیرند. عدم وضوح مناسب تصاویر چاپ شده می تواند بر تشخیص پزشک اثر بگذارد و برخی مشکلات پنهان بمانند. بهترین کاغذ های سونوگرافی آن هایی هستند که در مقابل آب، ضربه، خش، تا خوردگی و مواردی از این قبیل مقاوم باشند.

سایر ویژگی های کاغذ سونوگرافی

یک کاغذ سونوگرافی مناسب حدود 3 تا 5 سال سالم و واضح می ماند. این کاغذ ها عمدتا به صورت رولی به فروش می رسند. ابعاد این رول ها نیز بر حسب برند آن ها متفاوت است. علاوه بر کیفیت و برند دستگاه، کیفیت کاغذ های مورد استفاده در آن ها نیز در فرایند تشخیص صحیح اثرگذار است.

از جمله معتبرترین دستگاه های پرینتر می توان به دو برند سونی و میتسوبیشی اشاره کرد. ابعاد کاغذ های سونوگرافی به طور عمده 110 میلی متر در 20 متر است. اما ابعاد کمتر نیز وجود دارد. وجود لایه آنتی الکترو استاتیک در ساختار کاغذ ها مانع ایجاد هر گونه جرقه بر روی کاغذ از سوی هد پرینتر می شود.

 

کاغذ الکتروکاردیوگراف

دستگاه الکتروکاردیوگراف امواج الکتریکی قلب را بر روی کاغذ مخصوصی ترسیم میکند که این کاغذ شطرنجی بوده و از تعدادی مربع ریز و درشت تشکیل شده است. مربع‌های ریز یک میلی‌متر طول دارد و هر 5 مربع ریز، با یک خط تیره از هم جدا شده‌اند، در نتیجه هر 25 مربع ریز یک مربع درشت‌تر را تشکیل می‌دهند که هر ضلع مربع‌های بزرگ 5 میلی‌متر است. بر روی کاغذ الکتروکاردیوگراف، محور افقی زمان را نشان می دهد و محور عمودی شدت جریان الکتریکی را نشان می دهد است.

 

دستگاه الکتروکاردیوگراف به طور استاندارد با سرعت 25 میلی‌متر در ثانیه وقایع الکتریکی قلب را ثبت می‌کند یعنی هر مربع یک میلی‌متری بر روی محور افقی، معادل 04/0 ثانیه، و هر مربع 5 میلی‌متری معادل 2/0 ثانیه است.

کاغذ الکتروکاردیوگراف

دستگاه الکتروکاردیوگراف برای رسم جریان الکتریکی 1 میلی ولت در موج 10 میلی متر بر روی کاغذ الکتروکاردیوگراف به صورت استاندارد تنظیم شده است. بنابراین ، هر مربع کوچک محور عرضی برابر با 0.1 میلی ولت و هر مربع بزرگ برابر با 0.5 میلی ولت است.
 
در صورت عدم وجود توان الکتریکی ، نوار قلب یک خط مستقیم ترسیم می کند که به آن خط ایزوالکتریک گفته می شود. امواج مثبت با انحراف به سمت بالا از خط ایزوالکتریک و امواج منفی با انحراف به سمت پایین از خط ایزوالکتریک نشان داده می شوند.

الکتروکاردیوگرام یا EKG چیست؟

مشکلات قلبی غالبا بر فعالیت های الکتریکی قلب شما تأثیر می‌گذارند. اگر علائم یا نشانه‌هایی را دارید که ممکن است بیانگر یک مشکل قلبی باشندقطعا EKG به دکتر قلب و عروق کمک می‌کند تا دلیل علایم شما را همراه با نوع درمانی که لازم است انجام شود، مشخص کند.کاغذ الکتروکاردیوگراف وسیله مصرفی دستگاه الکتروکاردیوگرام است.