دستگاه سونیکید

سونیکید از پرکاربردترین تجهیزات مهندسی،پزشکی می باشد. سونیکید برای محاسبه تعداد ضربان قلب جنین و تشخیص صدای قلب به کار می رود.
کاربرد دستگاه سونیکید 
از مشخصات عمومی و کاربرد دستگاه سونیکید میتوان گفت که این دستگاه  قابل حمل بوده و جهت استفاده در مطب و بخش زایمان مناسب است .طرز کار آن آسان بوده با برق و باتری کار می کند.از نظر الکتریکی از ایمنی بالایی برخوردار است و با برق شهری و باتری کار می کند.


اجزای  دستگاه سونیکید

  • سیم برق:(رابط بین دستگاه و پروب و جهت سهولت در تعویض از سوکت تلفنی استفاده شود و از برق شهری یا  باتری نیروی مورد نیاز دستگاه را تامین می کند)
  • .پروب:(پروب ضد آب وظیفه ارسال یک موج را به داخل رحم مادر و دریافت موج  بازگشت آن را به عهده دارد.)
  • باتری :(قابل شارژ و شارژر داخلی دستگاه)
  • .فیوز(جهت حفاظت الکتریکی دستگاه) 
  • کلید اصلی(روشن و خاموش شدن دستگاه را بر عهده دارد)
  •  نمایشگر میزان شارژ باتری :(توسط دستگاه تعداد ضربان قلب جنین را نشان می دهد)
  • رکوردر صدای قلب نوزاد
  • محل اتصال پروب 
  • محل اتصال گوشی

دستگاه سونیکید جامپر تک قلو

فیزیولولوژی قلب جنین
صدای قلب جنین در خانم های لاغر از هفته چهاردهم بارداری و در هفته بیستم در تمامی خانم های باردار قابل شنیدن است.اگر این صدا شنیده نشود احتمال مرگ جنین وجود دارد.پزشک در این موارد جهت بررسی سلامت جنین از دستگاه سونیکید استفاده می کند.
طرز کار دستگاه سونیکید
نحوه عملکرد دستگاه به این صورت است که مبدل فرستنده به اسیلاتور وصل می شود و امواج ماورا به طور پیوسته به طرف جنین می فرستد و این امواج که از طریق مبدل گیرنده که در پروب قرار دارد گرفته شده و امواج  پس از برخورد با قلب جنین و برگشتن به سیگنال الکتریکی تبدیل می شود.
خطری از نظر اشعه امواج الکتریکی والکترومغناطیسی ندارد.
از تکنولوژی کاهش نویز جهت بهینه شدن صدای قلب جنین استفاده شده است.
نتیجه گیری
سونیکید یا دستگاه جنین یاب برای شنیدن صدای قلب جنین می باشد.این محصول دارای کیفیت های مختلف و تنوع بسیار بالای می باشد.درنتیجه دستگاه سونیکید دستگاه با کیفیت وبا کاربردی آسان است و این دستگاه با دقت بالای خود به پزشکان کمک زیادی می کند.
شنیدن صدای  قلب جنین زیبا ترین صدا برای مادران و پدران است.دستگاه سونیکید در مطب های پزشکان زنان و زایمان،بیمارستان ها و مامایی و ...موجود می باشد و مورد استفاده قرار می گیرد.این محصول به صورت خانگی وارد بازار شده است و امکان شنیدن قلب نوزاد را فراهم می  سازد و مادران که نسبت به دیگر اعضای خانواده از شنیدن صدای جنین خود هیجان زده می شوند می توانند استفاده کنند

دستگاه سونیکید فنون طب D500

سونیکید چیست؟

دستگاه های سونیکید معمولا با نام های زیر نیز شناخته می شوند:

  • فتال داپلر
  • جنین یاب

این دستگاه های کوچک که به طور مداوم توسط پزشکان برای زنان باردار مورد استفاده قرار می گیرند به سنجش ضربان قلب جنین (FHR) در دوران بارداری کمک می کنند. همان طور که می دانید اندازه گیری مکرر این علامت حیاتی برای حفظ سلامت جنین اهمیت زیادی دارد.

در نتیجه پزشکان با استفاده از این ابزار سودمند، وضعیت سلامتی جنین را بررسی می کنند و تحت کنترل می گیرند. اگر مادر تحت استرس و فشار باشد، سطح FHR نیز افزایش پیدا می کند. در نتیجه برای حفظ سلامت جنین و کمک به بهبود وضعیت کارکرد قلب او، تعداد ضربان قلب باید در سطح طبیعی باشد و مادر نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند.

از آن جایی که امکان شنیدن صدای قلب جنین معمولا از هفته چهاردهم الی بیستم بارداری وجود دارد، به یک سری معاینات دوره ای نیاز است تا همواره این علامت حیاتی در سطح عادی باشد. به علاوه، در صورت عادی نبودن سطح ضربان قلب، احتمال مرگ جنین وجود دارد. خوشبختانه امروزه و با پیشرفت تکنولوژی، دستگاه های سونیکید این امکان را فراهم نموده اند که بدون هیچ خطری برای مادر و جنین، وضعیت سلامت جنین بررسی شود.

نحوه عملکرد دستگاه سونیکید چگونه است؟

برای ثبت و ذخیره نتایج حاصل از اندازه گیری تعداد ضربان قلب جنین از این دستگاه استفاده می شود که روشی کاملا غیر تهاجمی می باشد. نحوه عملکرد سونیکید با استفاده از نوسان ساز یا اسیلاتور می باشد که به آن مولد موج نیز گفته می شود. بدین وسیله امواج فراصوت با استفاده از یک پروب و کابل در تماس با پوست شکم مادر قرار می گیرند. سپس از طریق پوست شکم مادر به جنین منتقل می شوند. در مرحله بعد، موجی که از تپش قلب جنین منعکس می شود توسط این دستگاه دریافت می شود. و پس از تبدیل آن به موج الکتریکی، به شکل صوت ظاهر خواهد شد.

اجزاء دستگاه سونیکید

سونیکیدها از اجزاء گوناگونی درست شده اند که برخی از آن ها شامل این موارد می باشند:

پروب:

پروب همچون یک رابط عمل می کند و امواج فراصوت را به داخل رحم مادر منتقل می کند. همچنین امواجی که باز می گردند را نیز دریافت می کند. انتقال امواج فراصوت با کمک ﻣﺒﺪﻝ ﭘﯿﺰﻭﺍﻟﮑﺘﺮﯾﮏ صورت می گیرد. برای این که هوا مانع از اتصال کامل پروب به شکم نشود روی سطح شکم از ژل های مخصوص سونوگرافی استفاده می کنند و سپس پروب را روی پوست فرد قرار می دهند.

ضبط کننده صدای قلب:

برای این که از روی صدای قلب جنین، وضعیت سلامتی او تشخیص داده شود، صدای دریافتی باید ذخیره شود. برای ثبت و ضبط این صدا، موجی که توسط پروب دستگاه دریافت می شود باید در دستگاه ذخیره شود. این صدا سپس در مراحل بعدی توسط پزشکان بررسی خواهد شد.

پردازشگر:

برای این که موج ذخیره شده قابلیت پخش و شنیده شدن با فرکانس خاصی را داشته باشد، مداری (پردازشگر) روی دستگاه طراحی شده است. تعداد ضربان قلب جنین با استفاده از این قسمت از دستگاه محاسبه می شود و سپس روی دستگاه، نمایش داده می شود. برخی از انواع دستگاه های سونیکید دارای صفحه نمایش تصویری می باشند. در این شرایط، امواج دریافتی از بدن مادر به نمایشگر فرستاده می شوند و روی آن نمایش داده می شوند. در نهایت، اطلاعات حاصل در حافظه دستگاه ذخیره خواهند شد.

سیم برق و منبع تغذیه:

برای این که دستگاه بتواند کار کند به نیروی الکتریکی و برق نیاز دارد. سیم برق متصل به این دستگاه این امکان را فراهم نموده است.

از قابلیت های دستگاه های سونیکید این است که هم می توانند از باطری و هم برق شهری تغذیه کنند. در مواردی که دسترسی به برق به دلایل خاصی وجود ندارد می توانید از باطری این دستگاه استفاده کنید.

بسته به مدل دستگاه سونیکید، ولتاژ مصرفی آن متفاوت است اما به طور کلی این میزان بین ۱۲ الی ۱۵ ولت می باشد.

هدفون مخصوص:

برای این که هنگام شنیدن صدای قلب جنین، صداهای اطراف برای مادر و یا پزشک مزاحمتی ایجاد نکنند، می توان هدفون مخصوص را به دستگاه متصل کرد.

نمایشگر تعداد ضربان قلب:

بسته به نوع دستگاه سونیکیدی که پزشک از آن استفاده می کند، نمایشگرها در انواع گوناگونی در دسترس هستند. معمولا سطح شارژ دستگاه و تعداد ضربان قلب جنین روی صفحه نمایشگر نقش می بندند.

کلید روشن و خاموش:

برای این که در مواقع نیاز دستگاه را خاموش و روشن کنید و در مصرف برق صرفه جویی کنید، همچنین شارژ باطری را حفظ کنید، از کلید روشن و خاموشی که روی دستگاه قرار دارد استفاده کنید.

نکات مهم در خصوص استفاده از دستگاه سونیکید

  • از آن جایی که این دستگاه دارای قطعات حساسی نظیر کریستال های پیزوالکتریک است، برای استفاده باید نهایت دقت را به خرج دهید تا صدمه ای به دستگاه وارد نشود.
  • برای این که نتیجه دقیق و بدون غلطی به دست بیاورید، اپراتور باید دانش و مهارت کافی در خصوص استفاده از دستگاه های سونیکید را داشته باشد.
  • فرکانس ارسال شده توسط اسیلاتور قابلیت تنظیم به صورت دستی را دارد و پزشک در صورت نیاز باید فرکانسی که ارسال می شود را تنظیم کند.
  • اگر عملکرد دستگاه با مشکلاتی روبرو شد باید اجزایی نظیر کریستال پروب، منبع تغذیه و سیم برق را بررسی کنید تا از سالم بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.

بررسی نحوه عملکرد دستگاه سونیکید

در دستگاه سونیکید، قسمت اسیلاتور وظیفه انتقال پیوسته امواج فراصوت به سمت جنین را دارد. بعد از این که امواج مورد نظر با قلب جنین برخورد کردند به سمت پروب بر می گردند. پس از دریافت، امواج به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شوند و ذخیره خواهند شد.

اختلالات رایج در سونیکیدها

دستگاه های سونیکید هم ممکن است با مشکل روبرو شوند. از جمله رایج ترین مشکلاتی که برای این دستگاه ها رخ می دهند می توان موارد زیر را نام برد:

  • وجود اختلال در عملکرد پروب، یکی از این مشکلات می باشد. علت اصلی این اختلال، قطع شدن یا خراب شدن سیم متصل به پروب می باشد. راه حل این مشکل لحیم شدن سیم توسط کارشناسان و تعمیرکاران باتجربه می باشد.
  • احتمال صدمه دیدن کریستال های پروب نیز بالاست. همان طور که گفته شد این قسمت از دستگاه از حساسیت بالایی برخوردار است و در صورت به مشکل خوردن آن ها به تعویض کل پروب نیاز خواهد بود.

ویژگی های دستگاه های سونیکید

دستگاه های سونیکید دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند که برخی از آن ها عبارتند از:

  • قابل حمل بودن این دستگاه باعث شده که در مطب ها، کلینیک ها و بخش های زنان و زایمان امکان استفاده از آن وجود داشته باشد.
  • نحوه کارکرد با دستگاه های سونیکید بسیار ساده می باشد و اپراتوری که از آن استفاده می کند باید با نحوه کارکرد آن آشنایی کامل داشته باشد.
  • این دستگاه، هم با برق و هم با باطری کار می کند.
  • اگر چه این دستگاه دارای اتصالات الکتریکی است اما از نظر امنیت در وضعیت مناسبی می باشد.
  • امواج فراصوت که از این دستگاه ساتع می شوند خطری برای جنین و مادر او ندارند.
  • برای این که تنها صدایی که به گوش می رسد صدای تپش قلب جنین باشد از تکنولوژی های موثری در این دستگاه استفاده شده که به طرز چشمگیری صداهای اضافی را کاهش می دهند.

مشخصات کلی دستگاه های سونیکید

  • مکانیسم کارکرد این دستگاه بر اساس اثر دوپلر می باشد. امواج منتشر شده پس از برخورد با قلب جنین و انعکاس با کمک بلندگو یا هدفون های مخصوص شنیده می شوند.
  • جریان دهی منبع تغذیه این دستگاه ها حدود ۲ آمپر است و ولتاژ حدودی آن ۱۵ ولت می باشد.
  • این دستگاه ها دارای توان مصرفی ای حدود ۱۲وات هستند.
  • باطری هایی که برای دستگاه های سونیکید مورد استفاده قرار می گیرند کیفیت بسیار بالایی دارند و در صورت اتصال به شارژر پس از ده ساعت به طور کامل شارژ خواهند شد.
  • پروب دستگاه های سونیکید قابل حمل و کاملا سبک است و قطری حدود ۲۶ میلی متر دارد.

تنظیم فرکانس دستگاه های سونیکید

در خصوص تنظیم فرکانس دستگاه های سونیکید نکاتی هستند که باید مد نظر بگیرید که برخی از آن ها عبارتند از:

  • برای این که امواج منتشر شده بدون هیچ مشکلی و به میزان متناسب به بدن نفوذ کنند بهتر است که اپراتور فرکانس دستگاه را روی حالت کم تنظیم کند. در صورتی که اپراتور فرکانس را افزایش دهد امکان ضعیف شدن بافت ها نیز بیشتر خواهد شد.
  • اما در صورتی که نیاز است توان برگشتی امواج افزایش پیدا کند و همچنین در مواردی که دقت بالایی مد نظر است، بهتر است که اپراتور از فرکانس های بالا استفاده کند. در این شرایط هر یک از سلول های قسمت مورد نظر با سیگنال های بیشتری برخورد خواهند کرد و صدای باکیفیت تری را فراهم می نمایند.

اقدامات ضروری برای استفاده از دستگاه سونیکید

  • برای این که پروب با استفاده از سیم به دستگاه متصل شود باید جهت سوکت در نظر گرفته شود و از جهت درست، سیم متصل شود.
  • برای روشن کردن دستگاه، دکمه پیچ مانندی که مربوط به ولوم می باشد را به سمت راست بچرخانید. این دکمه برای کم و زیاد کردن صدا نیز به کار می رود.
  • برای دریافت نتایج بهتر، استفاده از ژل اولتراسوند را فراموش نکنید.
  • اگر نشانگر قرمز رنگ روی دستگاه ظاهر شد به این معناست که دستگاه به برق متصل شده است.
  • نشانگر سبز نشان دهنده روشن بودن دستگاه است. همچنین در مواردی که دستگاه با باطری در حال کار کردن است، ظهور نشانگر زرد خبر از ضعیف بودن باطری می دهد.

 کولپوسکوپ

  • سرطان چیست : سرطان رحم یکی از شایع ترین بیماری ها بین بانوان است که به علت عدم شناخت پیشگیری نشده و باعث پیشروی بیماری و آسیب جانی به بیمار می شود برای درک بهتر این سرطان تصمیم داریم در ابتدا شمارا با مفهموم کلی سرطان آشنا کنیم بدن انسان متشکل از سلول های بسیار زیادی است این سلول ها بافت های بدن را تشکیل داده و بافت بدن به اندام شما شکل می دهد اما سرطان در پایه ترین واحد بدن یعنی سلول رشد می کند و تمام نظم بدن را بهم می ریزد زیرا بطور عادی بدن همواره در حال بازسازی سلول های خود می باشد و مادامی که سلول های قدیمی می میرند و سلول های جدید جایگزین آنها می شود بدن در سلامت ترین حالت خود قرار می گیرند اما هنگامیکه سلول های جایگرین قبل از مرگ سلول های مرده تولید شوند رشد سرطان آغاز می شود و بی نظمی در روند همیشگی بدن ایجاد می کند این سلول های اضافی تومور نام دارند.
  •  
  • انواع تومور : تومور ها دو دسته هستند بدخیم و خوش خیم عموما تومور های خوش خیم نگرانی ندارند و پس از جراحی و خروج از بدن دوباره رشد نمی کنند و حتی در دیگر قسمت های بدن نیز گسترش پیدا نمی کنند و مهم تر از همه تومور های خوش خیم به هیچ عنوان مرگبار نیستند چندی از تومور های خوش خیم رحم را می توان فیبروید ،آندومتریوز نام برداما تومور های بدخیم تهدید جدی حیات شما هستند و درصورت مطلع نشدن و اقدام به درمان نکردن از غده ی اولیه ی خود پراکنده شده و وارد غدد لنفاوی شده و از طریق جریان خون تهدید برای دیگر اندام شما شوند که این عمل یعنی پراکندگی سرطان متاستاز نام دارد.

​​​​​​​

  • سرطان دهانه رحم چیست : رشد سرطان در دهانه ی رحم سرطان رحم یا سارکوم رحم نام دارد که حتی اگر به ریه هم گسترش پیدا کند با نام محل غده ی اصلی یعنی همان سرطان رحم نام برده می شود.کولپوسکوفی روشی کاملاحرفه ای ومدرن برای ارائه یک دید روشن وبزرگ وبهبود وضوح تصویر از سرویکس(دهانه ی رحم)و واژن می باشد. بطور کلی کولپوسکوپ به معنی یک میکروسکوپ برای تشریح است که لنز های بزگنمایی مختلف دارد.دقت بالای این دستگاه امکان خطا را برای متخصصین زنان و زایمان بسیار کم کرده و به تشخیص وجود هرگونه توده بدخیم وجلوگیری از ازدیاد آن کمک می کند و همه ی این مزایا را مدیون خلوص تصاویر از بافت هدف می باشید بزگنمایی لنز های این دستگاه تا۳۶ برابر هستند بخاطر داشته باشید که درصدد دقت این  دستگاه ۹۹ میباشد این در حالیست که دقت تست های پاپ اسمیر تنها ۶۰ درصد  هستند
  •  
  • نکات مهم : برای انجام کولپوسکوپی اگر باردار هستید حتما با پزشک درمیان بگذارید به مدت ۴۸ ساعت قبل از آزمایش از داروهای واژینالی استفاده نکنید اگر در دوره ی قاعدگی خود هستید انجام این آزمایش اصلا به شما توصیه نمی شود وهمچنین ا ز۴۸ساعت قبل نباید هیچگونه رابطه جنسی داشته باشید کولپوسکوفی کاملا بدون درد است و هیچگونه عارضه ی خاصی ندارد و حتی در دوران بارداری نیز قابل اجراست تنها در دوران قاعدگی مشاهده ی بافت های واژن سخت شده و خطا را در آزمایش بالا می برد در برخی از بانوان هم احتمال لکه بینی در صورت عمل بیوپسی وجود دارد محبوبیت این کار را زمان بسیار کم آن نیز تشدید کرده است تنها به مدت ۲۰ دقیقه چکاپ انجام شده و باید منتظر جواب آزمایش بمانید.